Orsak

Created on August 20, 2013 at 8:23 am by magnus

Varför drabbas man av hemorrojder?

Här följer en informativ artikel från vårdguiden som ger en bra förklaring till orsaker kring hemmorojder.  Den vanligaste orsaken är långvarig förstoppning. Ungefär varannan person drabbas.

“Hemorrojder
Hemorrojder är utvidgad vävnad, som innehåller blodkärl, kring eller i ändtarmsöppningen. Hemorrojder ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Orsaken är ett tryck över ändtarmsöppningen. Hemorrojder brukar försvinna av sig själva, men de kan också behandlas. Kontakta vården vid besvär eller om egenvård inte hjälper.

Hemorrojder beror på ett tryck över ändtarmsöppningen. Ungefär varannan person får hemorrojder någon gång i livet. De vanligaste orsakerna till det är långvarig förstoppning, diarré, graviditet eller övervikt. Om man har ett tungt eller stillasittande arbete kan man också få hemorrojder.

Hemorrojden kan sitta inne i ändtarmen – inre hemorrojd – eller utanför, i ändtarmsöppningen – yttre hemorrojd.
Symtom vid hemorrojder

Om du har en yttre hemorrojd kan du känna den som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan göra mycket ont när den är fylld av blod och kanske inflammerad. Vanliga symtom är också blödning från ändtarmen, sveda och klåda. Blodet har oftast en klarröd färg.
Graviditet och hemorrojder

Det är ganska vanligt att få hemorrojder under graviditeten eller i samband med förlossningen. Följ egenvårdsråden nedan eller tala med din barnmorska om du får problem.
Egenvård vid hemorrojder

Det är viktigt att undvika förstoppning. Håll avföringen mjuk genom att dricka mycket vatten och äta fibrer, till exempel frukt, grönsaker och grovt bröd, samt att röra på dig.
Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt.

Fråga om råd

Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd med tolk på arabiska, ring 0771-1177 90.
För råd med tolk på somaliska, ring 0771-1177 91.
Sök vård

Vänd dig till din vårdcentral:

om du blöder från ändtarmen och det har gått mer än ett år sedan du blev läkarundersökt. Det är särskilt viktigt om du är över 40 år
om du har en större blödning eller ofta har småblödningar från ändtarmen
om du har svåra smärtor
om du har långvarig klåda
om det läcker slem eller avföring från ändtarmen
om du inte blir bättre inom två till tre veckor med egenvård.

Vissa mottagningar kan du kontakta och beställa tid hos via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.
Undersökning vid hemorrojder

Läkaren undersöker ändtarmens slemhinna genom ändtarmsmynningen. Han eller hon kan använda ett så kallat proktoskop, ett genomskinligt rör som förs in i ändtarmsöppningen.
Behandling vid hemorrojder

Hemorrojder kan försvinna av sig själva. Om de inte gör det, följ råden under rubriken Egenvård ovan.

Ibland kan en operation vara nödvändig. Metoderna är olika för inre och yttre hemorrojder. En metod är att spruta in en vätska i hemorrojden som gör att kärlen smälter samman. En annan metod är att frysa vävnaden så att den dör. Man kan också strypa blodtillförseln genom att sätta ett gummiband runt hemorrojden. Yttre hemorrojder skär man bort.
Läkemedel

Det finns läkemedel som tillfälligt lindrar smärtan och besvären i ändtarmsområdet, till exempel smärtstillande salva, eller salva som minskar blödningarna och motverkar inflammation.

Läs om rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan vid hemorrojder.”

Källa: vardguiden.se

Hoppas du har fått en bättre förståelse kring vad som orsakar besvären. Snart kommer du att hitta tips och råd på bra behandlingar på denna sida. Att drabbas av denna klåda är både smärtsamt och jobbigt, men ge inte upp det finns effektiva behandlingar!

Här kan du läsa om  behandlingar mot hemorrojder

Comments

Write a comment

*